• lexicon
  • Yorum yapılmamış
Paraphrasing

PARAPHRASING NEDİR? – HANGİ DURUMLARDA PARAPHRASING YAPMAK GEREKİR?

PARAPHRASING NEDİR?

Paraphrasing, okuduğunuz veya öğrendiğiniz şeyi, anlamı çarpıtmadan kendi kelimelerinizle yeniden yazmaktır. Başka kelimelerle ifade ederken, okuyucunun konuyu iyice anladığınızı ve doğru bir şekilde ilettiğinizi hissetmesini sağlamak önemlidir.

Başka kelimelerle ifade etmek, bazı kelimeleri değiştirerek metni yeniden yazmaktan çok daha fazlasıdır. Önemli olan, başka bir kişinin fikirlerini ve cümlelerini anlamak ve bunları yeniden anlatmaktır.

HANGİ DURUMLARDA PARAPHRASING YAPMAK GEREKİR?

Bazı durumlarda intihalden kaçınılmalı, özellikle akademik metinlerde , tezlerde ve kaynak gösterilmeden atıfta bulunulan makalelerde belirtilen bilgiler başka kelimelerle ifade edilmelidir. Bu tür durumlarda, kaynak genellikle başka bir akademik makale, tez veya bir blog ve web sitesi metni olduğundan, başka kelimelerle ifade eden kişinin aynı alanda uzman olması gerekir.

BİR KAYNAK METİNDEN NASIL ALINTI YAPARSINIZ?

Paraphrasing için kullanabileceğiniz birçok çevrimiçi uygulama olmasına rağmen, bu uygulamalar bir insanın yerini tutamaz. Tıpkı çeviride olduğu gibi. Özellikle akademik metinler için yüksek talep gören paraphrase hizmeti, profesyonel bir çevirmen veya kaynak dile hakim bir kişi tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde intihal riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. İntihalden kaçınmak için şu adımlar atılmalıdır:

  • Kaynak metindeki mesajları tam olarak anlayabilmek için kaynak metin defalarca tekrar okunmalıdır.
  • Kaynak metinde tek cümle içinde aktarılan bilginin açımlama yapılırken birkaç cümleye bölünmesi daha doğrudur.
  • Yeniden yazma süreci başladığında, orijinal metni olabildiğince az kontrol etmek daha geçerli bir açıklama sürecini garanti eder.
  • Kaynak metinde kelimelerin eşanlamlıları kullanılırken, cümlenin orijinal metindeki cümle ile aynı anlama gelmesine özen gösterilmelidir.
  • Başka kelimelerle ifade ederken kaynak metinden olabildiğince az kelime ödünç almak. Bu aşama önemlidir ve yeniden yazılan metne intihal alanına yaklaşma olasılığını içerdiği için dikkatlice yapılmalıdır.

AÇIKLAMA YAPILIRKEN DİKKATE ALINMASI GEREKEN FAKTÖRLER: 

  • Yeni metne kaynak metinde iletilenden daha fazla bilgi eklememek.
  • Her bir cümleyi değiştirmek yerine kaynak metnin tamamına odaklanmak daha doğrudur.
  • Kaynak metinde bahsedilen ana fikirler not edilmelidir.

Yukarıda belirtildiği gibi, Paraphrasing , son derece incelik ve deneyim gerektirir. Profesyonel Paraphrasing hizmetine ihtiyacınız varsa, Lexicon kesinlikle doğru adrestir. Dilbilimciler ve farklı disiplinlerde uzmanlaşmış profesyonel editörlerimiz tarafından en kaliteli ve en uygun fiyatlarla paraphrase hizmeti sunuyoruz . Lexicon ile 7/24 [email protected] aracılığı ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Paraphrasing nedir?

Paraphrasing, okuduğunuz veya öğrendiğiniz şeyi, anlamı çarpıtmadan kendi kelimelerinizle yeniden yazmaktır. Başka kelimelerle ifade ederken, okuyucunun konuyu iyice anladığınızı ve doğru bir şekilde ilettiğinizi hissetmesini sağlamak önemlidir.

 

Paraphrasing nasıl yapılmalıdır?

Paraphrasing için kullanabileceğiniz birçok çevrimiçi uygulama olmasına rağmen, bu uygulamalar bir insanın yerini tutamaz. Tıpkı çeviride olduğu gibi. Özellikle akademik metinler için yüksek talep gören paraphrase hizmeti, profesyonel bir çevirmen veya kaynak dile hakim bir kişi tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde intihal riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

Hazırlamış olduğunuz yazınıza doğru dergi seçimi ile ilgili olarak merak ettiklerinize bu yazımıza, web of science ile ilgili detaylı bilgi için ise bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Yazar: lexicon

Bir cevap yazın